TOPPODOTHERAPIE

Persbericht: Podotherapeuten richten netwerk Toppodotherapie Nederland op

Persbericht: Podotherapeuten richten netwerk Toppodotherapie Nederland op

3 april 2013

LEUSDEN – Er is een landelijk netwerk van 15 toonaangevende en vooruitstrevende podotherapiepraktijken met meer dan 100 praktijklocaties verspreid over Nederland opgericht: Toppodotherapie Nederland. De aangesloten podotherapeuten bundelen hun kennis en kunde om zo kwalitatief goede, persoonlijke, kleinschalige en wijkgerichte zorg te kunnen blijven leveren. Het netwerk stelt hen ook in staat om optimaal samen te werken. Dat komt niet alleen hun eigen praktijkvoering en ondernemerschap, maar vooral ook de patiënt en de zorg ten goede.

De feiten zijn bekend: de zorgvraag verandert en wordt complexer. De zorgkosten stijgen. “Het vraagt van alle zorgverleners aandacht voor de patiënt, inhoudelijke expertise en passie voor hun beroep. Het stelt hen ook voor verschillende organisatorische vraagstukken. De aangesloten podotherapeuten geloven in een persoonlijke benadering, in voldoende tijd en aandacht voor de patiënt. Krachtenbundeling, meer samenwerking en slagvaardigheid is noodzakelijk om als beroepsgroep adequaat te kunnen reageren op de huidige ontwikkelingen. Dat is de reden dat Toppodotherapie Nederland is opgericht
De praktijken vinden het belangrijk om de lokaal georganiseerde kleinschaligheid en de eigen identiteit te behouden. Ze vervullen een vergelijkbare rol als die van de kleine kruidenier die vroeger in elke straat te vinden was, maar wel met de voordelen van goed georganiseerde grootschaligheid, zoals in de supermarkten waar alles verkrijgbaar is voor de beste prijs.

Kennis en consultatie
Bij Toppodotherapie Nederland zijn zowel allround podotherapeuten als podotherapeuten met specifieke kennis op diverse gebieden aangesloten. Men kan hierbij denken aan kennis op het gebied van (top)sport, afwijkingen in de groei of vorm van de nagel, zoals ingegroeide ontstoken nagels, diabetes mellitus (suikerziekte), reuma en kinderen. Ook zijn er podotherapeuten die tevens werken als bewegingswetenschapper of MSU (musculoskeletal ultrasound) echografist. Door het gebruik van hightech communicatiemiddelen –en technieken kunnen de podotherapeuten metingen, foto’s en beelden onderling uitwisselen en elkaar snel consulteren.

Mening patiënt telt
Toppodotherapie Nederland heeft een landelijke dekking, zodat er voor de patiënt ongetwijfeld een praktijk in de buurt is. Op de website www.toppodotherapie.nl is eenvoudig met de optie ‘zoek een praktijk’ een praktijk in de buurt te vinden. Er kan gezocht worden op specialisaties. Daarnaast staat onder andere van iedere zorgverlener genoemd welke specifieke scholingen deze heeft gevolgd. Transparantie is belangrijk.
Opvallend is dat patiënten uitdrukkelijk gevraagd worden om via de website hun waardering over de klantvriendelijkheid, informatie, deskundigheid, service en levertijd aan te geven, zowel op praktijk niveau als op zorgverlenersniveau. Dit is best spannend omdat dit inzicht geeft hoe de zorgverleners onderling “scoren” echter gaat er wel een enorme prikkel vanuit om altijd excellente zorg na te streven

Vernieuwing
Toppodotherapie Nederland zal ook helpen de zorg te vernieuwen. Dat gebeurt in kleine demonstratieprojecten waarbij de motivatie van de professionals het startpunt is. De doelmatigheidswinst die elke innovatie of samenwerking met zich meebrengt, wordt altijd opnieuw ingezet om nog betere (preventieve) zorg te kunnen leveren.
Voor het netwerk zijn drie uitgangspunten heel belangrijk. Elke vernieuwing moet de gezondheid van patiënten verbeteren. Daarnaast moet duidelijk zijn of er kosten bespaard kunnen worden door het inzetten van efficiënte en betere zorg dichtbij huis. En de mening van de klanten (patiënt, verwijzer en zorgverzekeraar) staat centraal.

@Toppodotherapie